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2012 Code of Conduct 

Frequently Asked Questions 
Overview 

The Authority has updated the Real Estate Agents Act (Professional Conduct and Client Care) Rules 

(the Code of Conduct).  The 2012 Code of Conduct updates and replaces the existing 2009 Code of 

Conduct. 

It is important that real estate licensees read and familiarise themselves with the new Code of 

Conduct and understand what the changes mean to them.  If you are a licensee then you should 

make sure you have a sound knowledge of the Code – this is a legal obligation under rule 5.2. 

These frequently asked questions are written for real estate licensees but contain information that 

will be important for buyers and sellers.  If you are someone who advises buyers and sellers then you 

should become familiar with the 2012 Code of Conduct so that you can give them the right advice 

about what they can expect from a licenced real estate professional. 

 

Q: When does the new Code of Conduct come into effect? 

A The 2012 Code of Conduct comes into force on 8 April 2013 and will be used for all enquiries 

about matters that take place after this date.   

We will still use the 2009 Code of Conduct for investigations where the event happened 

before 8 April 2013. 

Q Who does the new Code of Conduct apply to? 

A The 2012 Code of Conduct applies to all real estate licensees in all sectors of the real estate 

industry.  Some parts of the 2012 Code only apply in specific situations (e.g. rule 11 which 

applies when representing a buyer instead of a seller) or to specific types of licence holders 

(e.g. most of rule 8 only applies to agent licensees). 

Q Why did we move the rule about disclosure of defects (rule 6.5)? 

A Rule 6.5 (rule 10.7 in the 2012 Code) only applies when a licensee is representing a seller, or 

‘vendor’ and cannot apply when someone is representing a buyer as they have no land they 

are looking to sell.  Therefore we moved the disclosure of defects rules from Rule Six into 

Rule Ten. 
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Rule Eight  Duties & obligations of agents 

Q Who is considered an ‘agent that operates as a business’? 

A An agent that operates as a business is an agency or a licensee with an agent licence who is 

running a business.  For example if you are a director of an agency, or are the owner-

operator of a real estate franchise then this rule applies to you. 

Rule 8.3 does not apply to salespersons who are contractors to agencies, or agent licensees 

who are not operating a business. 

Q What does rule 8.3 actually require? 

A Rule 8.3 requires agencies, and any agent operating as a business, to make sure that 

supervision and management is occurring in their business.  This can best be done through 

having comprehensive policies and procedures setting out how staff should be supervised 

and managed in your business. 

This rule does not create new standards for what is expected as a part of proper supervision 

and management.  Supervision and management requirements are set out in section 50 of 

the Act 

Rule Nine  Client and customer care 

Q How long is a “reasonable amount of time” to give a consumer who wants to 

obtain legal advice before signing a contract? 

A A reasonable period of time often differs.  If someone decides they need legal advice on a 

weekend then they should be given an opportunity during the week to contact a lawyer.  For 

a normal residential sale1 contract someone should be able to obtain appropriate legal 

advice within 2 working days.  For complex transactions and contracts a buyer or seller may 

require more time. 

Q: Do I need to get a consumer to acknowledge in writing that they have received a 

recommendation to get legal advice? 

A Rule 9.7 does not require a licensee to put their recommendation to seek legal advice in 

writing.  However, it would be wise for a licensee to ensure that there is some form of 

written record of this important recommendation having taken place – especially where a 

consumer indicates that they do not want to seek legal advice.  To avoid any doubt, it would 

be good practice to regularly document your recommendations to your clients via email. 

 

                                                             
1 For example using the most recent version of the ADLS / REINZ Agreement for Sale and Purchase. 
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Q: Does rule 9.11 mean that I no longer have the right to claim a commission if I miss 

a person’s name off the list I provided and that person transacts with my ex-client?  

A Rule 9.11 does not interfere with an agent’s contractual right to a commission. 

Rule 9.11 arms sellers with enough information to proactively identify situations where they 

might be exposing themselves to double commissions before they sign a sale and purchase 

agreement. 

If a customer’s name is not on the list provided by an agent and then that agent seeks to 

claim a commission, the agent may find themselves having to answer a complaint.   

Rule Ten  Client and customer care for sellers’ agents 

Q: Do I have to do a written appraisal? 

A Yes, if your client is selling real estate or a business then you must conduct an appraisal.  This 

is a prerequisite for completing your duties under rule 10.6.  Without an appraisal price you 

are unable to give your client a reliable estimate of how much your agency’s commission is 

going to cost them. 

Q Can an appraisal price be a price range? 

A Yes an appraisal can include a price range.  However, in line with industry best practice and 

training, this price range should have no more than 5% variance above and below the most 

probable selling price.   

If you do use a price range in your appraisal make sure that your client knows what this 

means and remember that you will still have to set out how much (in dollars) they will have 

to pay for commission. 

Q Why does rule 10.5 require me to explain to a seller how much I will earn from the 

sale of their property? 

A Rule 10.5 is designed to increase transparency between licensees and prospective clients. 

When working with a prospective client, licensees routinely give the seller advice and 

guidance on the best way to sell their property, including the method of sale and how it 

should be marketed.   

When that advice has direct impact on the benefits for the licensee (e.g. income, rebates or 

commission splits), the impact needs to be explained.  This is because licensees are about to 

enter into a fiduciary relationship with that seller.  Therefore, they should be as transparent 

as possible in order to honour the duties and obligations that come with being someone’s 

agent. 

Q What counts as a benefit for the purposes of rule 10.5? 

A Commission split, rebates and discounts all count as benefits for the purposes of rule 10.5.  

We have purposely kept rule 10.5 broad to ensure that it captures all forms of relevant 

benefits that licensees currently receive, or may receive in the future. 
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If you are an agent then you should review the benefits that you offer your licensees (and 

yourself) to identify and catalogue the benefits that your licensees receive to enable them to 

comply with this new obligation. 

Q Does rule 10.5 require me to tell a seller how much I earn in dollars? 

A No, you do not have to disclose your actual income to a seller.  Rule 10.5 requires you to 

explain what the differences in your individual benefits would be, depending on the 

decisions the seller takes about how to sell or market their property or business.  What is 

important is that you explain the difference in a way that the seller can understand.   

Q Do I have to explain my individual benefits in writing? 

A The 2012 Code of Conduct does not require you to make this disclosure in writing.  One 

good way of doing this could be to discuss the fact that there are differences and then set 

out on paper the differences between the options that the seller is actually considering. 

Documenting, and confirming (for example by email), your discussions with clients and 

customers is best practice and allows you to be sure what you have previously said and what 

undertakings and representations you have, or have not, made. 

Q What if there are no differences to my individual benefits? 

A If nothing the seller chooses to do, or not do, affects your income or benefits then there is 

nothing to explain.  You may want to mention that licensees have a duty to explain the 

impacts the client’s choices have on in their benefits. 

Q What counts as evidence or expert advice to support confirmation from a seller 

that a property is free from defect? 

A Exactly what can be considered evidence or expert advice depends on the nature of the 

suspected defect.  For example, if a licensee suspects that land is subject to subsidence due 

to its location, an engineering or geological report stating the property is free of subsidence 

would be considered expert advice. 

This change to rule 10.7 is designed to ensure that when licensees obtain confirmation from 

clients about possible defects that they are satisfying their concerns with reliable 

information rather than potentially uninformed opinion. 

A real estate professional who suspects that real estate may have a defect should not just 

take a client’s word that their land is not subject to a defect without some form of 

dependable information. 

 

 

Rule Eleven Client and customer care for buyers’ agents 
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Q If my client (a seller) tells me they are wanting to purchase a new home and says 

“let me know if you have anything with X, Y features”, do I have to complete a 

buyers agency agreement with them? 

A No.  If a client of yours is asking you to recommend to them any of the other properties that 

you, or your agency, are selling on the behalf of another client you can either refer them on, 

or show them the property, as per normal practice in your agency.  However, you should 

make it clear to them that, in this instance, you are not representing them – you are 

representing the seller instead. 

Q  Do I need a buyers agency in order to get a work-in or conjunctional? 

A  No you do not.  If you have a prospective purchaser that you think would like a property that 

someone other than your agency has listed, then you are best to contact the other agency to 

arrange a conjunctional or work-in arrangement. 

If you are actively working for a buyer to find them a property or a business that your agency 

does not have an agreement to sell, then you should consider becoming their agent. 

Q What is the difference between doing a conjunctional and being a buyer’s agent?   

A The difference is who you are representing.  In a conjunctional you work in with another 

agent and their client becomes your client.  A buyer’s agent represents the buyer, not the 

seller and has obligations to the buyer.  

 

 

 


